Tårnfalkrekorder

I forrige blogg nevnte jeg designvær for fuglekikkere. Det har fortsatt og østlige varme vinder har bl.a. generert mye rovfugler til Sør-Vestlandet, spesielt den karakteristiske tårnfalken.

Det er velkjent at store rovfuglarter prøver å unngå åpent hav. Her er oppdriften minimal og energibruken blir høyere. De ønsker heller å finne termikk; vinder som gir oppdrift. De spissvingede falkene er dog i mindre grad avhengig av termikken, og blir ofte observert flyvende over sjøen.

På en av turene til Føynå i midten av august så jeg 15 tårnfalker. Det er ofte vanskelig å anslå antall på rovfuglene, for de flyr mye fram og tilbake. Jeg loggførte konservative åtte individer.

Godværet fortsatte altså, og det føltes interessant om det kunne være rovfugl-godbiter i Haugesunds indre strøk, så forleden dro Bjørn Ove Høyland og meg til en av kommunens fjellkjeder. I løpet av fem timer observerte vi hele 62 tårnfalker som trakk seg i sørlig retning. Dessuten en havørn og et par spurvehauk. Ny Hauglandsrekord for tårnfalk var et faktum. Utsira hadde den gamle. At det har vært tårnfalk over alt, er det ingen tvil om. Vi tok en Bokn-tur i helga og observerte knapt ti tårnfalk. Bl.a. fuglen på bildene.

Tårnfalken hekker fåtallig på Haugalandet, men er mer vanlig i andre deler av landet. Den legger ofte egg på fjellhyller, i gamle kråkereir, men kan også ha reir på bygninger. Rundt årtusenskiftet hadde et par unger høyt oppe i en industrikran på Karmøy.

Den rødbrune falken er kanskje mest kjent for å «stille» i lufta. Det vil si at kroppen «står» dønn i ro, mens vingene beveger seg hurtig samtidig som den justerer med stjerten. En jaktmåte enkelte rovfuglarter benytter i håp om å finne byttedyr på bakken. Jeg minnes en tårnfalk i Taravika på Karmøy for mange år siden. Den fylte hele teleskopet mitt da den stillet i stiv kuling. En annen fugl fikk min oppmerksomhet. Da jeg plasserte øyet i langkikkerten et minutt senere, «sto» den nøyaktig på samme plass. Stiv kuling.

I dag registrerte jeg 21 sør-trekkende tårnfalker på Føynå, ny rekord for Karmøy. Den forrige var 24 timer gammel. Tolv individ, også på Føynå.

Rekordene er basért på tall fra artsobservasjoner.no

Motta e-post om ny blogg
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Når jeg har publisert ny blogg vil du motta e-post med tema og et bilde fra bloggen.
Du kan melde deg av når du måtte ønske