Du ser svartstrupene nesten over alt i åpent landskap i Sør-Europa. I Norge hekker en håndfull par i området Vest-Agder til Møre og Romsdal. Norsk Ornitologisk Forening skriver i en nylig publisert rapport at tallet er mellom sju og fjorten par.
Om det var ett av disse parene Bjørn Ove Høyland og meg fotograferte på Kvilhaug, Karmøy lørdag, er ikke så godt å vite, men arten hekker stort sett årlig på Haugalandets største øy.
Det gjør den også år om annet langs veien til Ryvarden fyr i Sveio, og jeg minnes hannen som frekventerte en lufteventil i hovedbygningen en januardag i 2012. Den var på desperat jakt etter insekter. Livet var svært hardt for den ti grams fjærballen. Vinteren var svært kald, og jeg var overrasket at den hadde klart seg så lenge.
Et halv år tidligere virket alt så lyst. Svartstrupeparet matet to-tre unger i lyngheiene noen hundre meter lengre øst, og kjeftet på alt og alle som kom for tett på avkommet.
På min neste tur i området så jeg ikke den fargerike hannen. Konklusjonen var like enkel som sørgelig; Norge kan være i tøffeste laget for en liten optimist som kun spiser insekter. Etter en slik snørik og kald vinter på ytre Vestlandet er kanskje alle svartstrupene døde når ny hekkesesong nærmer seg.
Heldigvis er det alltid noen optimister som krysser Nordsjøen i nordøstlig retning i mars og april.