Først av alt. Lerkefalken omtalt i forrige blogg var likevel en dvergfalk, en ungfugl. Nok et eksempel på feilbestemning av fugl, selv om jeg i felt trodde det var en dvergfalk. Godt det er folk med skarpe øyne.
I august skrev jeg om store mengder rovfugler på Haugalandet. Det har fortsatt nå i september, og det er mye tårnfalk og spurvehauk rundt omkring.
En annen art som har blitt registrert i større antall enn normalt i Sør-Norge, er den vakre steppehauken. Nå i september er det sett 10-15 individer, alle ungfugler. Steppehauken hekker nærmest i Finland, men flest par holder til i Russland.
Onsdag rapporterte Frank Steinkjellå om steppehauk på Karmøy. Etter min formiddagstaksering på Føynå, dro jeg til Åkramarka og fikk både se og ta bilder av rovfuglen. Den fløy lavt i det vakre jordbrukslandskapet på jakt etter smågnagere og småfugler. Fuglekikkere og andre nysgjerrige sto ved en grusvei, og med jevne mellomrom passerte den på kloss hold.
Ung steppehauk i varmt kveldslys var nesten magisk, også landskapet. Mange steder noen hundre meter øst for Rv. 47 er veldig vakkert. Store og små teiger med beitemark. Hest og sauer. Unntaket er selvfølgelig der sitkagranplantningene dominerer.