-Det er en svartehavsmåke i Skeisvatnet. Bjørn Ove Høyland er lettere opphisset i telefonen. Et kvarter tidligere skilte vi lag etter en drøy times taksering i naturreservatet Tornesvatnet i Haugesund. To-tre låvesvaler, strandsnipe, syngende munk og bergirisk var kanskje de beste artene.
-Jeg kommer med en gang.
Ved ankomst i nordre del av vatnet, letter måka og flyr til motsatt ende. Heldigvis er den og de andre småmåkene interessert i kneipbrød, og vi får tatt akseptable bilder.
Fjæra på vingespissene indikerer at måka ble født i 2014. De aller aller fleste ville sikkert forvekslet den med ei hettemåke. Denne måka har dog brun hette, andre vingetegninger samt spinklere og mørkere nebb.
Det er første gang jeg ser et så voksent individ, og blir imponert av den vakre fjærdrakten, spesielt det kontrastrike hode.
I april 1996 var det jeg som opphisset ringte Høyland. Da oppdaget jeg en årsgammel svartehavsmåke som furasjerte på Haugebanen, kjørende i min VW Golf. Den gangen var måka som hekker lengre sør i Europa, veldig sjelden hos oss. Faktisk kom det tilreisende fra store deler av Vestlandet for å «krysse» på treningsbanen til FK Haugesund.
I løpet av de siste 10-15 årene er arten blitt mer vanlig i Norge og observeres nå årlig i Rogaland, dog de aller fleste på Jæren. I Nord-Rogaland er det kun tre funn. I tillegg til Haugesundsfuglene ble det i 2013 sett kort ei svartehavsmåke i Bøvågen. Da var det fuglesupporter Even Wiig som fant «gullet» for Karmøy. Utrolig nok er måka aldri observert på Utsira.